sábado, 12 de marzo de 2011

Políticos avergonzados: Un regal per Alcarràs.


Se acercan elecciones. En realidad, aún queda mucho, pero los políticos ya han desenfundado sus revólveres y ha empezado la sangrienta pugna para conseguir un sueldo a cargo de los contribuyentes. O para mejorar el que ya cobran por su discutible labor en la oposición. Lo único que está claro es que no tendrán piedad de sus víctimas (de entre las que estás tú) y usarán todo tipo de estratagemas para confundirlas, desacreditarlas o convencerlas de que ellos serán mejores ladrones que cualquier honrado banquero al que le confíes tu dinero.


Una estrategia que se viene acentuando en últimos años, y que, por lo visto, se ha convertido en línea general de partido en el PSOE, es la de esconderse en su propia campaña. Un buen ejemplo lo encontramos en algunos slogans de sus candidatos más destacados (Tomás Gomez, Jaime Lissavetzky, Oscar López…) donde no aparecen por ningún lado las siglas de su partido.



Esta estrategia no es, ni mucho menos, algo nuevo. En el referéndum para la independencia de Catalunya convocado en 2009 tenemos otra muestra interesante. Dicho sufragio, aunque oficialmente no fue convocado por ningún partido político, estaba apoyado, subvencionado y, en algunos casos, financiado por ERC o por el partido de Joan Laporta, Solidaritat Catalana.



Ahora, gracias a la exitosa campaña de publicidad encubierta del PSOE de Alcarràs “Un regal per Alcarràs”, ya no hace falta ver las grandes campañas políticas para encontrarnos con un ejemplo de esta práctica, de tan dudosa legitimidad, Esta maniobra, ingeniosa y audaz por otra parte, consistía en hacer creer al electorado que, por algún tipo de iniciativa popular, se había creado una página web donde se daba voz a la gente de a pie. La cosa era que, si la iniciativa funcionaba y la página armaba revuelo, el partido daría un paso al frente colocando su logo junto al de la campaña (cosa que hicieron a modo de video); de no ser así, permanecerían escondidos y su fracaso pasaría inadvertido. Aún así, se preocuparon en teñir el cartel de rojo, como si de una maniobra de publicidad subliminal se tratara, para que todos asociáramos el color de su partido con la fuerza de la voz popular.


Lo que está ahora en el aire es ¿a que se debe dicha estrategia? ¿Tan desgastada está la credibilidad de los políticos que ahora maquillan sus iniciativas para que nos impliquemos más en ellas? ¿O se trata quizás de algún tipo de miedo al fracaso? ¿Es vergüenza de partido, tal vez?
En fin, solo nos queda agradecer a los socialistas de Alcarràs que nos mostraran tan claramente que están hechos de la misma pasta que la mayoría de los políticos, y que sus intenciones son las mismas de siempre: usar mentiras (o más bien medias verdades) para alcanzar el poder y enriquecerse.
Lo mismo que viene haciendo nuestro alcalde de CiU durante quien sabe ya cuantos años!! Es que todos son iguales joder...

14 comentarios:

  1. Hola, primero de todo, agradecer este post. La verdad, ya empezava a pensar que eramos pocos los que estamos cabreados con esta web. Esta estrategia, no ha hecho otra cosa que armar revuelo en el pueblo; pero revuelo del malo. Me gusta que penséis en esto de esconderse detras de una pagina i de un color, és, evidentemente, lo único que han hecho. Con la escusa de dar voz al pueblo y la libertad de expresión no han jugado limpio, e incluso han empezado a hacer propaganda de partido cuando aún no tenía porque hacerse. Yo no soy apolítica, lo reconozco, pero aunque no lo sea me gusta que los que en teoria tienen la oportunidad de desbancar al actual partido governande jueguen limpio. No cuesta tanto. En esta web se han leído decenas de barbaridades, entre las quales ya no solo se atacava a los políticos, sinó a otra gente del pueblo. Esto está muy feo, teniendo en cuenta que no lo hubiesen hecho si no fuese una cosa anónima. Muestra de covardia por todos lados. Pero en fin, no quiero enrollarme más, sinó daros las gracias por este artículo, porque almenos deja ver que hay gente que tambien ve lo que está bien y lo que está mal. Gracias.
    EDURNE.

    ResponderEliminar
  2. Hola Edurne. Crec q tekivokes si penses q la pagina ha fet mal al poble permetent q la gent digues el q pensava d forma anonima. Evidentment, aixo no es la llibertat d'expresió, pero no esta de mes q la gent s'expresi sense complexes. El problema es com sa enfocat el tema (de fet, aquesta es la tematica dakest post). La gent s'ha sentit enganyada i l'unic q s'ha posat de manifest es q ningu juga net per tal d'aconseguir el poder. PD: Podeu escriure en català. L'unic motiu xl q escrivim en castellà es xq les nostres reinvindicacions arribin a mes gent...

    ResponderEliminar
  3. Ok. Moltes gràcies, jo també em vaig expressar en castellà pel mateix motiu. I bé, merci per contestar-me i fer alguns aclariments.

    ResponderEliminar
  4. Tu ho has dit, TOTS fan el mateix... el que guanya al final només es perque ha sabut enredar a mes gent i millor. Si, enredar, enganyar, manipular, mentir, mentir, mentir... A si, i no ens deixem per dir que ha sapigut esclafar mes als seus contraris, ja que produir no sels hi dona bé, almenys si que critiquen de forma eficient a través de grandíssimes XORRADES que acaben calan al subconcient de la gent que no es dedica a la política (víctimes de l'enginyeria social, res mes). Mes produir i menys criticar coi!!!

    ResponderEliminar
  5. Veig que anem generant debat! Això m’agrada! Efectivament comentarista anònim! L'única realitat es que la línia general dels polítics avui dia es la crítica. Això ho podem veure des de les campanyes per les generals fins al nostre poble. No oblidem que la crítica i la denúncia (que es el que aquí fem en gran part) es una de les claus del progrés. Però d’aquí a basar gran part d’una campanya amb la crítica i el desprestigi del contrari hi ha un món. Es una altra de les moltes raons per a les que (com diu el Carlos Pinyol pel facebook) costa i costarà tornar a confiar amb els polítics...

    ResponderEliminar
  6. Hola,
    realment estic totalment a favor d'aquesta web ja que molta gent per po a parlar davant de segons quins "personatges"(per dir-ho d'alguna manera) del poble/ajuntament i es talla tot fent-los la pilota per semblar estar més aprop de l'ajuntament. És evident que s'hi han dit tonteries, i moltes molt groses en aquesta web, però el que està clar és que la majoria de comentaris han estat racionals, i cadascú ha pogut dir el que pensa(fins i tot en contra del mateix partit politic creador de la web(PSC-Alcarràs) però aquests comentaris han estat eliminats).
    Crec que el que és reflexa a la web és una reunió de pensaments, d'idees, que donen a coneixer el que realment està vivint el poble, el que es pot escoltar en la tertulia de qualsevol plaça, o en qualsevol bar en una tarde sense la presència de "personatges" que estan a l'ajuntament o que hi volen arribar.
    Com a estratègia politica no és pot recolzar ja que l'unic que volen es enganyar, com tots els partits politics, evidenciant que per ser politic no és necessari estudiar ciències politiques, sino de persuadir al poble fent un bon us de la oratoria.

    Dani

    Dani

    ResponderEliminar
  7. Hola Dani,
    no puc estar més d'acord amb el que dius. Tot i així vull destacar una part del teu discurs que em sembla molt interesant: Els comentaris en contra del PSOE d'Alcarràs han estat eliminats. Això només demostra la poca legitimitat d'aquesta página, ja que no es res més que una estrategia política. No t'equivoquis, a mi em sembla una iniciativa brillant, pero sempre que no estigui lligada a fer propaganda d'un partit i, encara menys, si ho fan de la forma que ho han fet. La veritat sempre per davant i, una mitja veritat no deixa de ser una mentida maquillada.
    Salut!!

    ResponderEliminar
  8. Hola,

    Jo, com el Dani, també estic a favor de la web. Crec que independent de si hi ha un partit o no al darrera, la feina que ha fet aquesta web és molt important. M'explico.
    Tal i com deia el Dani al seu comentari, hi ha molta gent que encara te por o que no li agrada, comentar segons que davant de segons qui. La web el que ha fet és trencar un tabú, fer la que gent, en veure que molta més gent pensava com ell/ella, perdi la vergonya d'expressar-se. L'èxit de l'Alcarrasí Emprenyat, com dieun en un post més recent, és una prova d'això.
    Ara només espero que tot això serveixi per millorar, perqué a pitjor ja seria dificil anar-hi.

    Salut!

    ResponderEliminar
  9. M'agrada que expreseu les vostres opinions aquí, per això estem, pero crec q s'oblida el tema principal del debat (i que a la vegada es el tema de l'entrada): es lícit que un partit polític s'amagui al darrera d'una pagina web? D'altra banda no crec que l'exit de l'Alcarrasí Emprenyat sigui conseqüencia directa d'aquesta web, sino de que la clau es que fa mes accessible informació que, tot i ser pública, necessita ser buscada per coneixer-la. Salut i debat!!

    ResponderEliminar
  10. Em sembla lícit en la mesura en que hi ha hagut una voluntat i una oportunitat de donar veu i ( esperem ) escoltar. El perquè del anonimat em sembla evident, buscar la màxima participació. Tu hauries participat en una web amb les sigles del PSC ? Jo no. Sobre l'alcarrassi emprenyat, t'equivoques profundament. Si la web un regal per alcarràs no hagués funcionat i generat un clima d'opinió favorable no tindríem facebook del alcarrassi. T'agradi o no ha estat un partit polític el que ha abonat i preparat el terreny pel debat.

    ResponderEliminar
  11. Tu mateix ho has dit. Lícit per a crear debat, xo fins a quin punt es lícit per a fer propaganda d'un partit? Si no s'haguesin repartit els regals no estariem debatint res aquí. Es mes, comenso a pensar que l'Alcarrasí Emprenyat es alguna estrategia similar i que el PSOE Alcarràs hi esta mol a prop. Si es així, crec q s'han equivocat de color (podrien haber utilitzat el Hulk Roig). M'agradarien mes opinions a part de la del comentant anónim que, sospito, está al darrera de la campanya ciberpolítica els Socialistes...

    ResponderEliminar
  12. felicitats pel post! crec que és una molt bona reflexió. la veritat és que no sé on arribaria la legitimitat en aquest cas, però sí que crec en la intel·ligencia i en la força del poble. hem sabut utilitzar aquesta iniciativa i crec que aquest aldarull està sent molt beneficiós. ens hem adonat que som molts els que estem crispats, i sí, ha calgut una iniciativa política, però li hem sabut donar la volta, hem passat dels polítics i hem seguit a la nostra. moltes gràcies per la iniciativa srs psc's però ara seguirem sols!

    ResponderEliminar
  13. Felicitats pel lliure pensament,

    Ah dir que són les persones les que embruten les que manipulen les regles del joc. Ara els mateixos que van fer "un regal per Alcarràs", han creat un facebook que es diu "l'Alcarrassí emprenyat", més del mateix, però ara menteixen: p.e. diuen totes les retribucions dels treballadors de l'Ajuntament afirmant que són netes, quan realment són brutes, fins i tot el que es paga a la seguretat social. Menteixen i manipulen quan no diuen les retribucions dels que son familiars seus... que tots sabem qui són... Mentir i manipular: bona eina per un aspiran a polític. Que deu ens agafi confessats.

    ResponderEliminar
  14. Hola anónim!
    Gracies per les teves felicitacions xo hi han dos coses del teu comentari que la veritat es q als gestors d'aquesta pagina ens rellisquen força:
    La primera es q ens importa molt poc si les retribucions són netes o brutes. Les trobem excessives en qualsevol dels casos. I la segona es, que deu ens agafi confesats o no, ja q no creiem (tan si existeix com si no) q ens arribi a agafar mai.
    Tot i així hi han dos coses força interesants: La primera es la notícia q ens dones sobre l'Alcarrasí emprenyat (i q estàvem esperant que algú ens dones desde que vam ficar els post sobre ell al blog), i la segona es això q dius sobre els sous dels familiars del PSOE d'Alcarràs (dels quals et recomanem q, si en tens dades oficials, ens les fagis arribar juntament amb una font fiable i les publicarem amb molt de gust) Nosaltres no creiem en cap dels partits polítics q hi ha actualment. com molt b dius tu, tenen impunitat per manipular i mentir.
    Agur!!

    ResponderEliminar